Obezbjeđena sredstva za završetak Spomen kuće reisu Džemaludinu ef. Čauševuću

Danas je u Sarajevu potpisan ugovor između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Udruženja Reis Mehmed – Džemaludin Čaušević kojim se  odobravaju finansijska sredstva u iznosu od 30 000 KM za završetak radova na izgradnji Spomen kuće reisu Džemaludinu ef. Čauševiću u Bosanskoj Krupi.

Ugovor je ispred Udruženja Reis Mehmed – Džemaludin Čaušević potpisao g-din Husnija Avdagić, u  prisustvu delegata u Domu naroda u Parlamentu FBiH g-dina Mehmeda Mahmića i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva g-dina Šemsudina Dedića čiji su zalaganje i angažman zaslužni  za obezbjeđivanje ovih značajnih sredstava za Bosansku Krupu.

Realizacijom ovog ugovora Spomen kuća  našem uvaženom reisu,  jednom od najvažnijih reis-ul-ulema u historiji Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, velikom čovjeku, peosvjetitelju i reformatoru, dobit će zasluženi izgled i, što je još važnije, moći će služiti u svrhe za  koje je namjenjena.

Ovo je jedan od najvažnijih projekata Udruženja Reis  Mehmed – Džemaludin Čaušević, a ova Spomen kuća – Muzej prostor je u kojem će se sakupljati sva dokumenta i djela reisa Čauševića, što će svakako služiti mladim generacijama, i činiti značajan dio kulturno-historijskog blaga naše domovine.

Tema: reis čaušević, Udruženja Reis Džemaludin Čaušević, Reisu-l-ulema, spomen kuća

FOTO GALERIJE

Prvi susreti Hadžija - Arapuša 2012

Prvi susreti Hadžija - Arapuša 2012

Dugogodišnja opredjeljenja i zadaci koje je sebi postavilo bosanskokrupsko udruženje „Reis Džemaludin Čaušević“ i općina Bosanska Krupa jučer su u Read More
Drugi susreti hadžija – Arapuša 2013

Drugi susreti hadžija – Arapuša 2013

U organizaciji Udruženja Reis Džemaludin Čaušević, a pod pokroviteljstvom Općine i načelnika Armina Halitovića, jučer su u Arapuši, rodnom mjestu Read More
Betoniranje prve ploče memorijalne kuće reisa Džemaludina Čauševića

Betoniranje prve ploče memorijalne kuće reisa Džemaludina Čauševića

U organizaciji Udruženja Reis Džemaludin Čaušević u Arapuši, nakon što je 2012 položen kamen-temeljac, a 2013 i odrađen značajan dio Read More
  • 1
  • 2

Udruženje Reis Džemaludin Čaušević

Udruženje “Reis Džemaludin Čaušević“ osnovano je 2011 godine a osnovni cilj njegovog djelovanja je lik i djelo prvog bosanskohercegovačkog reisa  koji je rodjen u Arapuši.

  • tel: +00387 (0)61 144 193
  • email: info@reis-m-dz-causevic.org