You are currently viewing Tehvid u povodu godišnjice smrti Reisa Čauševića

Tehvid u povodu godišnjice smrti Reisa Čauševića

  • Post category:Aktivnosti

Članovi udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“ iz Bosanske Krupe, sa bogatim sadržajem, uz prisustvo eminentnih gostiju i suradnika, obilježavaju godišnjicu od smrti Reis-ul-uleme Džemaludina Čauševića. U rodnom mjestu Arapuša (općina Bosanska Krupa), u mjesnoj arapuškoj džamiji svake godine se prouči tevhid za dušu Reisa.

Ideja je da se svaki značajni datum vezan za život i rad Reisov prigodno obilježi i na taj način pokuša ispraviti dugogodišnji šutnja o impozantnom, bezvremenskom i nadasve nedostignutom umu i djelu velikana bošnjačkog svijeta, rođenom u njedrima Bosanske Krupe i Arapuše.

Članovi udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“ iz Bosanske Krupe, uz podršku lokalne zajednice za godišnjicu prirede niz sadržaja kako bi obilježavanje doprinjelo pravilnoj valorizaciji i promociji ideja i rada uvaženog Reisa Džemaludina Čauševića, kao vjerskog poglavara, preporoditelja, reformatora, pravnika,književnika, ali i čovjeka sa zadivljuće, hrabrom i dalekosežnom političkom misli, za to doba, aktuelnog kao štivo za učenje i danas.