You are currently viewing Održana promocija sabranih djela “Reis Džemaludin Čaušević”

Održana promocija sabranih djela “Reis Džemaludin Čaušević”

  • Post category:Vijesti

Dana 28.03.2024.god obilježena 86. godišnjica smrti Reisa Džemaludina ef. Čauševića, te je tim povodom, u znak sjećanja na njegov lik i djelo, u našem gradu upriličena promocija njegovih sabranih djela.Promocija sabranih djela Reisa Džemaludina ef. Čauševića je održana u Velikoj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Cazinske medrese, Muftijstva bihaćkog, te Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću.

Prisutni su bili Gradonačelik Grada Bosanska Krupa Armin Halitović, glavni bosanskokrupski imam Muhamed ef. Begić, koji su u svom obraćanju iskazali dobrodošlicu prisutnima. Svoj dolazak su također upriličili i predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, direktor cazinske medrese, predsjednik bosanskokrupskog medžlisa Amir Mehić, predsjednik bosanskokrupskog Udruženja „Džemaludin Čaušević“ Mustafa Avdagić, kao i brojni sugrađani.

Promotori su bili akademik Enes Karić i prof. Ismet Veladžić, koji su prisutnima dočarali lik i djelo Reisa, dok akademik Enes Karić u nastavku ističe: „Ova dva toma govore o njegovom reformatorskom radu na planu reformiranja institucija Islamske zajednice u tadašnjoj Bosni i Hercegovini, a to je bilo vrijeme zadnjih godina austrougarske imperije, a posebno smo obratili pažnju priređujući ta dva atoma njegovih izabranih djela o onim njegovim člancima u kojima on stavlja akcenat na obrazovanje, na otvaranje savremenih škola, na moderniziranje tadašnjih škola inače, mekteba iz kojih su iznikle kasnije i savremene škole. Potom govorimo o formiranju medresa. U svakom slučaju, poseban akcent u ova dva dijela stavljen je na njegovom prijevodu Kurana. Taj prijevod Kurana je bio primjena njegovih obrazovnih i reformatorskih programa koje je imao. Tako da je on htio onda inkorporirati te svoje programe u jedan prijevod Kurana, koji je izišao u nekoliko hiljada primjeraka.“

Reis Džemaludin ef. Čaušević je rođen 28. decembra 1870. godine u mjestu Arapuša, nadomak Bosanske Krupe. U rodnoj Arapuši je stekao osnovno obrazovanje. Medresu je završio u Bihaću, a 1887. godine je završio i Pravni fakultet u Istanbulu. Nakon povratka u Bosnu, 1903. godine se posvetio reformi Islamske zajednice i cjelokupnogbosanskog društva, dok 1913. godine u Sarajevu biva nagrađen čašću reisu-l-uleme. 2009. godine u Bosanskoj Krupi je formirano Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“, koje je 2012. godine odlučilo izgraditi spomen.kuću u njegovom rodnom mjestu. Spomen kuća je izgrađena 2018. godine u Arapuši, nedaleko od njegove rodne kuće. Ima dvasprata. U donjem spratu se nalaze prikupljeni podaci o liku i djelu Reisa čauševića, kao i predmeti, narodne nošnje i maketa stare bosanske kuće. Gornji sprat je predviđen za sastanke, ali u jednom dijelu se nalazi i stara bosanska soba.

Bio je četvrti reis-ul-ema u periodu Kraljevine Jugoslavije, teolog, mislilac, prosvjetitelj,prevoditelj, jezikoslovac, reformator i novinar. Pokrenuo je veliki broj vjerskih časopisa i organizirao brojne humanitarne akcije. Bio je jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih bošnjačkih osobnosti 20. stoljeća, te je zbog toga izuzetno važno prisjećati se njegovog lika i djela, te znanje prenositi na sljedeće generacije.