Članovi Udruženja Reis Džemaludin Čaušević boravili u posjeti kod načelnika Armina Halitovića

  • Post category:Vijesti

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović primio je članove Upravnog odbora Udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“ koje je predvdio predsjednik Nijaz  Tatarević. Razgovaralo se o tekućim aktivnostima u Udruženju i nedavnoj posjeti članova ovog udruženja reisu Huseinu ef. Kavazoviću.

Udruženje “Reis Džemaludin  Čaušević“ osnovano je prije nekoliko godina a osnovni cilj njegovog djelovanja je  lik i djelo prvog bosanskohercegovačkog reisa  koji je rodjen u Arapuši. Prije tri godine Udruženje „Reis Džemaludin Čaušević“ je počelo sa izgradnjom Spomen kuće Džemaludina Čauševića u Arapuši a ovo udruženje pokrenulo je i manifestaciju „Susreti Hadžija BiH“ u rodnom mjestu reisa Čauševića.

Predsjednik Udruženja Nijaz Tatarević  ovom prilikom informisao je načelnika Halitovića o dosada urađenim radovima na Spomen kući Džemaludin Čaušević  i zahvalio se na dosadašnjoj pomoći  te istakao da je Općina Bosanska Krupa do sada najveći donator za izgradnju ovog objekta. Takođe je načelnika općine upoznao i sa posjetom reisu Kavazoviću, koji je prema rječima Tatarevića ali i drugih članova Upravnog odbora bio pozitivno iznenađen samom idjeom i do sada učinjenim te obećao da će u buduće i Rijaset IZ BiH jače stati iza cjelokupnog projekta te da će ubuduće manifestacija “Susret hadžija BiH“ u Arapuši naći mjesto u kalendaru Rijaseta IZ BiH. Reis Kavazović je obećao da će lično pomoći izgradnju Spomen kuće ali i da će Rijaset nastojati obezbjediti sredstva kako bi ovaj objekat u kojem će biti smješteni svi najbitniji dokumenti vezani za Džemaludina Čauševića. Prilikom posjete  članovi Udruženja reis Džemaludin Čaušević pozvali su reisa Kavazovića da ove godine učestvuje na trećem susretu hadžija u Arapuši koje će se organizovati 11. oktobra što je reis Kavazović načelno i prihvatio.

Načelnik Halitović se zahvalio članovima Udruženja Džemaludin Čaušević na dosadašnjim aktivnostima i istakao da će općina i dalje pomagati ove projekte te upoznao članove ovog udruženja šta općina čini da bi se stvorio što povoljniji ambijent za razvoj vjerskog turizma u općini koji je prvenstveno baziran na područje Arapuše. Najavio je da će ovih dana početi izgradnja još 700 metara puta prema Arapuši te da će uskoro početi istražne radnje  na već  dokazanom postojanju ljekovitih sulfatnih voda u neposrednoj blizini Arapuše. Reakaoje i da područje Arapuše mora biti značajnije tretirano i sa viših nivoa vlasti ako ni zbog čeg drugoog onda zbog bošnjačkih velikana koji su tu rođeni.

Članovi Udruženja “Reis Džemaludin Čaušević“ su potom načelnika Halitovića detaljno upoznali sa planovima do kraja kalendarske godine i načinima na koji misle realizirati sve planirane sadržaje što je načelnik Halitović bezrezervno podržao i obećao dalju pomoć Općine Bosanska Krupa ovim projektima.