You are currently viewing Održani treći Hadžijski susreti u Arapuši

Održani treći Hadžijski susreti u Arapuši

  • Post category:Vijesti

U Arapuši, rodnom selu uvaženog rahmetli reisa Džemaludina ef.Čauševića, održani treći Hadžijski susreti. Susreti su započeli klanjanjem podne namaza u arapuškoj džamiji koja nosi ime Reisovo. Susrete organiziralo udruženje “Reis Džemaludin efendija Čaušević” iz Bosanske Krupe.

Veliki broj vjernika sa područja cijelog Unsko-sanskog kantona je klanjalo podnevnu molitvu u lijepom zdanju arapuške džamije u čijem se haremu nalazi nišan uvaženog Reisa i Turbe šehidima Arapuše.

Uz veliku radost organizatora, mještana Arapuše poslužilo je i vrijeme jer su se “Hadžijski susreti” održavali ispred Spomen-kuće u gradnji, Spomen – kuće uvaženog Reisa.

Ovogodišnjim susretima je prisustvovalo oko osamdeset hadžija. Veliki broj zvanica i hadžija je dolazak na Susrete odgodio zbog odlaska na dženazu rahmetli Sulejmana Tihića, predsjednika SDA. Prvi susreti hadžija su zamišljeni kao susreti hadžija sa općine Bosanska Krupa, drugi susreti su već bili i susreti hadžija sa Unsko-sanskog kantona.Na trećim susretima bilo je hadžija i iz Sarajeva i drugih gradova. Četvrti susreti, dogodine, ne sumnjaju organizatori-biće susreti sa hadžijama iz cijele BiH.

Hadžijama ,građanima i gostima se na početku obratio imam u džematu Arapuša Mirzet efendija Kauković,poželio im dobrodošlicu,zahvalio na poštovanju imena i djela uvaženog reisa Čauševića i izrazio nadu da će “Hadžijski susreti “svake godine biti sve bogatiji i sve posjećeniji.

Prisutnima se obratio i rektor Univeziteta u Bihaću o dr.Refik Šahinović.U njegovom nadahnutom obraćanju bilo je riječi o velikom djelu Reisovom i njemu kao velikanu bošnjačkog naroda.Odao je priznanje Udruženju i mještanima Arapuše,građevinskom odboru za gradnju Spomen-kuće i Općini Bosanska Krupa,kao i svima koji su dali doprinos u dosadašnjim aktivnostima.

Na okruglom stolu o djelu rahmetli reisa Džemaludina efendije Čauševića govorili su: Ibrahim Redžić-profesor u cazinskoj medresi koja nosi Reisovo ime i Amel efendija Duraković.Vrijeme od 144 godine od rođenja uvaženog Reisa su period u kom su njegove poruke,učenje ,djelovanje jednako važni i aktueni.One su nauk za bošnjački narod,ali i za sve ljude čiji je život i djelo posvećen uvažavanju čovjeka i njegovih vrijednosti u duhovnom i svjetovnom svijetu.

Brojene zvanice koje su dana u Bosanskom Šamcu prisustvovali dženazi rahmetli Sulejmana Tihića su su pozdravili državanje i ovogodišnjih “Hadžijskih susreta ” u Arapuši.Među njima i reis Husein efendija Kavazović koji je obećao da će prvom prigodom posjetiti Arapušu i bosanskokrupski Medžlis islamske zajednice.

Predsjednik udruženja Nijaz Tatarević,Upravni odbor Udruženja imaju u planu slijedeće godine održavanje “Hadžijskih susreta ” premjestiti u mjesec juli kako bi ovim susretima mogli prisustvovati i brojni mještani Arapuše i drugih područja koji žive i rade u inostrastvu.

Mještani i mještanke Arapuše ugostili su više stotina učesnika “Hadžijskih susreta” u Arapuši. Poslije zajedničkog ručka vrijeme su proveli u razgovorima,susretima i svim planovima Arapušana da svoje mjesno područje učine mjestom u koje će dolaziti mladi i stare da uče o djelu uvaženog reisa Džemaludina efendije Čauševića, da u Spomen sobi po njenom dovršetku izučavaju njegovo djelo, da se odmaraju u Arapuši i pruže priliku svojoj duši da se nadahnjuju u savršenom miru i prirodnim ljepotama ovoga kraja.

Imaju i želju da u narednom periodu više sluha imaju i nadležni u dovršetku gradnje puta prema Arapuši,koji će,sudeći po radovima koji traju na jednoj dionici biti mnogo sigurniji i bolji od trase kojom je ranije išao.