You are currently viewing Spomen kuća uvaženom rahmetli reisu Džemaludinu Čauševiću

Spomen kuća uvaženom rahmetli reisu Džemaludinu Čauševiću

  • Post category:Vijesti

Spomen kuća uvaženog rahmetli reisa Džemaludina efendije Čauševića je jedan od najvažnijih projekata udruženja Reis Džemaludin efendija Čaušević iz Bosanske Krupe.

Uz njega su Arapušani i izvršna i zakonodavana vlast općine Bosanska Krupa.Spomen-kuća je u dvije godine, ,najviše sredstvima građana pokrivena folijom i kada bude dovoljno sredstava biće pokrivena. Krov od šindre košta 12 000 KM i čim se prikupe sredstva biće pokrivena.

Potom slijedi slijedeći korak,ugradnja stolarije za koju je neophodno isto oko 12 000 KM.Poslije stolarije počeće završni radovi koji takođe iziskuju veća materijalna sredstva jer će se, kako je rekao inženjer Asim Hadžić koji ispred udruženja vodi poslove gradnje truditi da kuća ima izvornu konstrukciju tradicionalne bosanske kuće.Posjetom Rijasetu Islamske zajednice BiH i reisu Huseinu efendiji Kavazoviću članovi udruženja su dobili podršku Islamske zajednice BiH.

Takođe sa posjetom Islamskom fakultetu u Sarajevu,kroz razgovor sa dr.Enesom Karićem uspostavili su osnove za suradnju koja će,poslije gradnje Spomen-kuće pomoći u opremanju vrijednim dokumentima i građom koja će svjedočiti o dalekosežnosti i veličini djela uvaženog Reisa.

Unutrašnjost Spomen-kuće,u okviru Treći “Susreta hadžija” razgledao je i  rektor Univerziteta u Bihaću, dr. Refik Šahinović,jedan od osamdeset hadžija učesnika susreta.Mnogo radova,ako što su unutrašnje instalacije,grijanje i još nekih radova su donacija privatnih lica koja podržavaju ovu gradnju.I danas su brojni građani i hadžije dali svoj novčani doprinos gradnji.