You are currently viewing Akademija u povodu rođenja Reisa Čauševića

Akademija u povodu rođenja Reisa Čauševića

  • Post category:Aktivnosti

U okviru svojih programskih aktivnosti članovi bosanskokrupskog udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“ tradicionalno obilježavaju godišnjicu rođenja uvaženog reisa Džemaludina efendije Čauševića. Svečana akademija povodom godišnjice rođenja uvaženog reisa Džemaludina efendije Čauševića se održava svakog decembra u Bosanskoj Krupi.

Podsjećanjem na veliko djelo uvaženog Reisa koji je rođen u bosanskokrupskoj Arapuši 28.decembra 1870-te, promoviranje njegovog djela, njegovog svestranog rada, njegovih misli, odlučnosti, njegovog vizionarstva, jednako važnih i za današnji trenutak, još jednom potaknuti, prvenstveno mlade, da se pronalaze i budu pronositelji njegovog načina poimanja bosanske stvarnosti i obaveze Bošnjaka da, čuvajući svoju tradiciju, budu čuvari bošnjačke, ali bosanskohercegovačke tradicije.

Reisovo zalaganje da stvarnost bilo kojeg doba na prostoru BiH znači otvorenost prema drugom i drugačijem uz čuvanje bošnjačkog identiteta i ravnopravnosti, imalo je njegove putokaze koji su značili obrazovanje,znanje,rad,uvažavanje i neprikosnovenu nepokolebljivost Bošnjaka muslimana da na takvim principima žive u zajedništvu sa drugim narodima.

Svečana akademija povodom godišnjice rođenja uvaženog reisa Džemaludina efendije Čauševića okuplja veliki broj zvanica, kako iz sfere društvenog života tako i predstavnike vjerske zajednice Bošnjaka u BiH.