You are currently viewing Obezbjeđena sredstva za završetak Spomen kuće reisu Džemaludinu ef. Čauševuću

Obezbjeđena sredstva za završetak Spomen kuće reisu Džemaludinu ef. Čauševuću

  • Post category:Vijesti

Danas je u Sarajevu potpisan ugovor između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Udruženja Reis Mehmed – Džemaludin Čaušević kojim se odobravaju finansijska sredstva u iznosu od 30 000 KM za završetak radova na izgradnji Spomen kuće reisu Džemaludinu ef. Čauševiću u Bosanskoj Krupi.

Ugovor je ispred Udruženja Reis Mehmed – Džemaludin Čaušević potpisao g-din Husnija Avdagić, u prisustvu delegata u Domu naroda u Parlamentu FBiH g-dina Mehmeda Mahmića i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva g-dina Šemsudina Dedića čiji su zalaganje i angažman zaslužni za obezbjeđivanje ovih značajnih sredstava za Bosansku Krupu.

Realizacijom ovog ugovora Spomen kuća našem uvaženom reisu, jednom od najvažnijih reis-ul-ulema u historiji Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, velikom čovjeku, peosvjetitelju i reformatoru, dobit će zasluženi izgled i, što je još važnije, moći će služiti u svrhe za koje je namjenjena.

Ovo je jedan od najvažnijih projekata Udruženja Reis Mehmed – Džemaludin Čaušević, a ova Spomen kuća – Muzej prostor je u kojem će se sakupljati sva dokumenta i djela reisa Čauševića, što će svakako služiti mladim generacijama, i činiti značajan dio kulturno-historijskog blaga naše